woensdag 1 juli 2009

Ongekende spots


Maandag reden Frank en ik weer eens een lekker lang tochtje en wel het rondje waarvan ik al voorspelde dat het een vast rondje zal gaan worden, namelijk dezelfde rit als op Hemelvaartdag. Eerst dus naar Hoek van Holland (deze keer wel direct langs de waterweg en niet via de Broekpolder) en dan met de Fast Ferry naar de Maasvlakte en vervolgens helemaal langs de kust van Voorne Putten via Oostvoorne, Rockanje, Hellevoetsluis, Bernisse en Spijkenisse weer terug naar huis. Dat rondje komt op 90+ en het mooie is eigenlijk dat je vanaf de waterweg bij Vlaardingen tot aan de Bernisse bij Spijkenisse geen moment op slechte stukken terecht komt, geen snelwegen of bebouwde kommen waar je doorheen moet ploeteren. Bovendien is zeker 50 km ervan pure natuur en waterlandschappen. En tenslotte zijn ook de fietspaden perfect.

Het vreemde van deze dag was dat pas tegen half drie de zon echt goed doorbrak. Tot die tijd (we vertrokken om elf uur) hadden we grijzige bewolking en mist. Wel was de temperatuur aangenaam en reden we gewoon in T-shirt. Tot aan de Hoek ging het met een lekker windje tegen op het gemak. Bij de Hoek was het zeer rustig (leve de maandag!) en omdat we net de Ferry misten en een uurtje moesten wachten namen we een boterham en drinkbreak bij een dichte patattent, waar de vele musjes brutaal ook een kruimeltje wilden meepikken. De Ferrytocht was zoals gewoonlijk weer heerlijk en je ziet ook oudere mensen uit Hoek van Holland die gewoon een retourtje kopen en zo een dik half uur een prachtig tochtje hebben over de waterweg en tussen de gigantische olietankers door (zie foto onder, al is dat een gastanker geloof ik). Hier gebeurt iedere dag wel weer iets bijzonders natuurlijk.



Aan de overkant is het dan nog 17 km naar Oostvoorne. Onderweg stopten we nog even bij het bezoekerscentrum van de 2e Maasvlakte in aanbouw. Helaas was het te mistig om het werk in zee te kunnen aanschouwen, maar wel maakten we fraaie foto’s van een bijzonder klein vogeltje, dat bij naspeuring een Bontbekplevier bleek te zijn. Nooit van gehoord, maar een dag later plofte de Trouw op de deurmat en tot mijn verbazing stond daar in het dagelijkse natuurdagboek een foto van de Bontbekplevier met een artikeltje! Mijn foto’s van het beestje staan op mijn Flickrpagina.

Bij de vennetjes van Oostvoorne hadden we ons een target gesteld voor vandaag, namelijk de Grote Keizerlibel eens vastleggen op camera. Vele malen zien we die slagschepen voorbij scheren, maar ze lijken constant in beweging en moeilijk te fotograferen. Maar zoals zo vaak was ook nu het geluk aan onze zijde want in no time ging er een op een blad in het water zitten en stak zijn achterlijf in het water en bleef zo lange tijd zitten. Lang genoeg voor een hele serie foto’s. Ook deze staan op Flickr. Heel fraai gezicht! Mooie beesten, kun je uren naar kijken.

Na de vennetjes en een ijsje bij de Paddestoel bij Rockanje kwamen we laat in de middag aan bij het Gorzenpad vlak voor Hellevoetsluis. Hier zat ik in juli 2008 te kijken naar maar liefst 19 lepelaars, toen Frank tijdelijk uitgeschakeld was. Dat bericht toendertijd werd altijd wat ongelovig benaderd, maar nu was het echt raak en alle twijfel bij Frank was in 1 klap weg. Vanuit de verte zagen we al vele grote witte vlekken in de buitendijkse gorzen, maar hoe dichterbij we kwamen hoe groter de verbazing. Het wemelde er echt van de lepelaars! We telden er uiteindelijk zeker een stuk of 50 (Ook toen we later door Hellevoetsluis gingen kwamen we vlak voor de Zeedijk nog een groep lepelaars tegen.)!! Af en toe vloog een hele wolk weg en streek wat verder weer neer. Ook liep er voor het mooie nog een grote zilverreiger tussen en natuurlijk allerlei ander klein gevogelte. Wonderbaarlijk gezicht. Helaas was het zelfs voor mijn 12x zoom iets te ver om echt mooie foto’s te maken. lange tijd hebben we er op een bankje gezeten en genoten van dit schouwspel. Er streek ook nog even een gele kwikstaart neer achter ons op een paaltje.

Uiteindelijk moesten we toch verder en via de altijd geweldige Zeedijk reden we het prachtige stuk tot aan het trambaanpad bij de Bernisse. Onderweg op dit stuk trouwens een aantal roofvogels! Pas tegen half negen zat ik moe maar voldaan weer thuis met 93,5 km op de teller. Een geweldige dag met erg veel fraaie spots.


De track van deze tocht staat zoals gewoonlijk op de weblog van Frank.

Geen opmerkingen:

Labbekakritje met bakkie in Delft

45 km