zondag 16 augustus 2009

Landtongen en een ijsje bij de Hoek


Zaterdag verraste Frank mij volkomen door een waanzinnige solotocht Schiedam-Den Helder weg te stampen in recordtijd. Toen ik na de nachtdienst uit mijn werk kwam zaterdagochtend en langs Frank’s huis fietste om half acht vroeg ik me nog af wat Frank die dag van plan zou zijn gezien het fraaie weer dat verwacht werd. Ik wist natuurlijk niet dat Frank toen al een dikke twee uur onderweg was en toen ik zijn huis passeerde al ter hoogte van Katwijk zat! Mooie prestatie van hem, lees zijn verslag voor de sappigheden. Nog even wat meer trainen en hij rijdt volgende keer meteen door via de afsluitdijk naar Denemarken :-)

Vandaag wilden we eigenlijk inderdaad over de grens gaan en een bezoekje brengen aan Brasschaat, alwaar een aantal clubgenoten een toernooi aan het spelen zijn, Michel de Wit in de meestergroep en een aantal anderen in het open toernooi. We zouden de trein nemen naar Roosendaal en dan over de Kalmthoutse (!) Heide naar Brasschaat rijden en terug via Breda. Helaas echter waren er weer eens werkzaamheden aan het spoor, zodat er tussen Zwijndrecht en Roosendaal alleen pendelbussen reden waar de fiets niet in mocht. Dat ging dus mooi niet door. Misschien ga ik op eigen houtje van de week wel een keer. Tweede plan was met de Waterbus naar de Alblasserwaard en door richting Utrecht. Ook daar zagen we maar vanaf omdat door de verwachte drukte rond de Bavaria City Race er een negatief reisadvies werd gegeven op de site van de Waterbus.

Bleef over plan 3, improviseren. Een ritje in de buurt. Eerst werd de Hoeksche Waard geopperd, maar Frank had vanwege zijn inspanning van gisteren geen zin in een al te grote rit eigenlijk en dus werd het de landtong langs de Brielse Maas richting Oostvoorne. Met meteen al de fikse wind tegen reden we die landtong op en Frank had al snel zin weer te kappen. Nog 30 km op deze manier ploeteren zag hij niet zitten. Dus halverwege lieten we deze landtong achter ons en koersten richting Rozenburg en daar kwam de volgende improvisatie: we nemen de landtong van Rozenburg en daar aan het eind het pontje naar de Hoek. Een fijn plan. Ook hier wel even ploeteren tegen de wind in maar de paden zijn erg mooi geworden en ongemerkt reden we zelfs nog een aardig tempo. Niet hard genoeg om het pontje te halen echter, en dus maar door naar de heuvel op het eind en daar een patatje en kroket en colaatje gescoord en lekker staren over de waterweg zoals honderden mensen daar doen iedere dag. Het was er lekker druk en dat tentje deed goede zaken. Een uurtje later dus het volgende pontje genomen en het werd een heerlijk tochtje over het water. Eerst mee naar de Maasvlakte en toen het hele stuk terug naar de Hoek, alles bij elkaar een minuutje of 35 scheuren. In de haven is altijd weer wat anders gaande en dat blijft boeien.

Bij de Hoek konden we de verleiding weerstaan om meteen met de wind mee naar huis te knallen en we reden eerst een stuk terug naar de boulevard om daar een ijsje te nemen op ons bekende mussenplekje. Geen mus te zien echter, alleen een hongerige kraai. Tegen vier uur begon de terugtocht en daar werden eindelijk de lekkere snelheden geklokt. Heerlijk in de inmiddels goed doorgebroken zon langs de waterweg, wat wil je nog meer. Wel hier en daar even de stinkende bbqwolken ontwijken natuurlijk. In no time zaten we in Vlaardingen en bij Vijfsluizen namen we tegen half zes afscheid. Voor mij werd het 64,5 km.

Lees ook het verslag van Frank met de routekaart.

Geen opmerkingen:

Labbekakritje met bakkie in Delft

45 km