zaterdag 22 augustus 2009

We hebben hem!


Sprokkelen volgens het Baksteen principe is toch wel lekker voor de kilometerstand. Nog geen recreatieve rit deze week (morgen de Heuvelrug!), maar toch kon ik een dikke 107 km toevoegen aan het totaal. Een ritje naar Koot op maandag, tweemaal een rit naar het sorteercentrum en vandaag een ritje naar hotel Atlas in Spijkenisse waar ons RSB bekerteam speelde om de Zuid-Holland Beker tegen een ploeg uit de HSB, de LeiSB en bekerwinnaar Krimpen.

Toen ik daar half uitgeslapen na de nachtdienst om half drie binnenkwam bleek dat we ‘s morgens de halve finale hadden gewonnen en nu dus in de finale zaten tegen Botwinnik! Een fraaie binnenkomer, die nog verder werd opgeleukt doordat in het tegenoverliggende zaaltje van het zweethok waar de schakers zaten een of andere vergadering bezig was met bijna louter jonge mooie dames, die bovendien wel erg zomers gekleed erbij zaten. Even later stroomde dat zaaltje leeg voor een pauze en toen bleek dat het om Russische dames ging en de zomerse kleding bleek bij nader inzien kledij die je wel eens in Amsterdam ziet op de wallen. Ik gooide tegenover Gijsbert en Arjen maar meteen mijn eerste gedachte eruit: dit was een meeting van Russische escortdames, die wegwijs werden gemaakt op het Hollandse werkterrein! Gijsbert lachte en reageerde zo snel beamend dat het duidelijk was dat die gedachte ook bij hem al eerder door het hoofd geflitst moest zijn. Het hotel leent zich eigenlijk ook wel voor zo’n soort meeting. Een beetje een louche sfeertje, muren die bezaaid zijn met Bob Ross-achtige natuurtaferelen en uitbaters die er niet bepaald vrolijk en Hollands uit zagen. De hele middag door bleven we ons afvragen wat er nu precies in dat zaaltje gaande was. Arjen dacht op een gegeven moment op handige manier erachter te kunnen komen. Toen tegen het eind van de middag Ruud Kok de lobby binnenstapte en vroeg waar de schakers zaten wees Arjen hem de juiste weg, maar zei dat hij de rechterdeur moest nemen (het Russische dameshok). Arme Ruud, in gedachten zag ik hem al helemaal verfomfaaid en zonder stropdas weer uit dat zaaltje strompelen. Helaas trapte Ruud er niet in, we kwamen dus geen steek verder.

De finale was minder spannend dan verwacht eigenlijk. Lendert won vrij snel een stuk dat door zijn tegenstander middels een “Jumeletje” werd weggegeven. Gijsbert werd opgeknoopt door het supertalent Roger Meng. Maar daarna was het weer aan ons. Arjen speelde de leukste partij, moet ergens gewonnen hebben gestaan (zelfs Rybka is er nog niet helemaal uit) maar wist de krankzinnige stelling toch in ieder geval remise te houden. Daarna was het Gertjan Pellikaan die het beslissende punt binnenbracht. Vrij regelmatig kwam hij een pion voor, sloeg remise af en won vrij snel doordat zijn tegenstander ook al de Jumeletbibbers kreeg en een toren weggaf. Vreemde partijen, en ik hoorde dat de halve finale ‘s ochtends nog veel erger geweest was. Die werd met 3-1 gewonnen van het sterke AAS. Maar goed dat is nu eenmaal bekerschaak en deze keer trokken wij aan het langste eind! Voor alle info zie de RSB-site.

Buiten werd tussen de Russinnen op een bruggetje nog de teamfoto gemaakt met beker, de zoveelste van dit seizoen! Daarna in het lekkere zonnetje rustig naar huis getrapt met in het achterhoofd ook nog het goede nieuws dat Cor de Wit eerder deze dag had langsgebracht: Jaap Staal komt weer interne en externe spelen bij ons!!

Geen opmerkingen:

Labbekakritje met bakkie in Delft

45 km