maandag 26 april 2010

Brabantse dip


Met het oog op wind en weer vertrokken we gisteren wat naar het oosten van het land. Startpunt werd Eindhoven om van daar met de ZO in de rug naar Lage Zwaluwe of Gorinchem te rijden. Achteraf bleek dat er grote verschillen zijn geweest tussen het weer hier en in het oosten. Wij hadden de hele dag zon en zeer warm weer. Aan het eind van de middag bevonden we ons bij het Oude Maasje zelfs in een soort hittepan en dachten we beide dat het afgelopen was, al het drinken was praktisch op en geen bewoonbare wereld in de buurt. Vanaf dat punt begon een ware martelgang naar Gorinchem, waarbij het ene na het andere noodplan werd verlaten en ingewisseld voor weer een nieuwe poging. De Garmin stuurde ons na diverse berekeningen in onnodige loops door dorpskernen en zelfs richting een pontje dat we niet wilden hebben. Bij Woudrichem twitterde Frank ten einde raad een noodkreet, maar niemand kwam ons halen (te weinig volgers?). Met de laatste krachten werd de brug naar Gorinchem dan toch bedwongen en ploften we wat later dodelijk vermoeid in de trein naar huis, waar we aankwamen tegen acht uur met 109 km op de teller. Voorlopig even geen honderdplusser meer! Maar daar kunnen we zo rond Koninginnedag weer heel anders over denken :-)



En net als de vorige twee zondagen met 100+ begon de dag zo fraai. Vanuit Eindhoven (start precies 10 uur) zaten we na het omzeilen van het vliegveld al snel in bos en duin. De knooppunten klopten weer als een bus de hele dag en we reden in prachtig weer. De jassen gingen al snel uit en het was echt genieten geblazen. Via de Oirschotse Heide en Oirschot ging het hoger naar een zeer fraai gebied, de Oisterwijkse bossen en vennen. De vennen zaten vol met kleine kikkers en vele foto’s werden geschoten waarvan bijgaand een van de fraaiste. Hierna ging het langs mooie paden en gebieden richting de Loonse en Drunense Duinen, die we deze keer (vorig jaar waren we hier ook) dwars doorsneden met een shortcut omdat hier al de vermoeidheid lichtelijk begon te knagen, maar ook omdat de paden door de duinen echt zwart zagen van de wandelaars en fietsers! De terrasjes waren ook allemaal overvol. Jaloers keken we naar de schuimkragen die werden geserveerd aan de dagjesmensen. Achteraf hebben we natuurlijk zelf te weinig onze rust genomen en ook de hitte flink onderschat.

Hierna reden we langs Drunen omhoog en even voor Heusden bereikten we de Maas. Aanvankelijk hielden we de originele tocht toch maar aan en reden we richting Lage Zwaluwe langs het water. Maar omdat de wind inmiddels west was werd dat wel erg ploeteren vonden we. Na weer een stuk van 4,5 km stoempen met de blik op oneindig en met een nieuwe lap onherbergzaam terrein van 9 km tegen de wind in het vooruitschiet, werd de knoop snel doorgehakt en begon dus het improviseren. Weg met de routepunten en we namen de NB12, het pontje tussen Sprang-Capelle en Dussen. Nog een stuk hierna tegen de wind in en toen via Dussen en Almkerk snel naar boven richting Woudrichem en eindpunt Gorinchem. Een paar beginnersfouten hebben ons de das omgedaan gisteren, maar desondanks een mooie tocht vond ik en pas in de trein bij Dordrecht zagen we de eerste druppels tegen de ramen slaan. Rond Koninginnedag in principe drie fietsdagen, nu maar hopen op mooi weer.


1 opmerking:

willem zei

Hallo, Adelaar jullie hebben toch een heel mooie dag gehad al hoewel met kleine tegenslagen lees ik. En de foto's zijn ook weer prachtig. Het weer met koniginnedag weet ik nog zo net niet of dat mooi wordt, ze voorspellen op dit moment regen maar ik hoop dat ze mis zitten en we een mooie droge dag krijgen.

Labbekakritje met bakkie in Delft

45 km