Het lukt nog steeds om ieder weekend een leuk tochtje te maken. Meestal zet ik die tochtjes handmatig uit, met de Onroute Fietskaart in Mapsource. Ik “Wikificeer” de route op leuke punten om te bezoeken, selecteer op bossen, heide, duinen, water- en natuurgebieden etc. Ook gebruik ik de satellietbeelden van Google i.c.m. Streetview om e.e.a. op voorhand te bekijken. Zo ontdek je soms fraaie plekjes. Onlangs b.v. bij het uitzetten van een tochtje over Tholen zag ik de nabijgelegen Oesterdam. Onderstaand het beeld zoals je dat kunt zien op Google Streetview. Gaan we zeker eens overheen fietsen!
Bij het uitzetten van de tochtjes is het de kunst om zoveel mogelijk de drukke bebouwde kom te vermijden en fraaie gebieden aan elkaar te rijgen. Tot nu toe is dat altijd aardig gelukt, met als hoogtepunt de nog steeds onovertroffen rit door Brabant vanaf Nijmegen. Ook afgelopen zondag besloten Frank en ik tot een rit door Brabant, deze keer van Tilburg naar Bergen op Zoom. De wind kwam immers uit het oosten en Brabant is nu eenmaal schitterend fietsen. De route van net 80+ zou bovendien een goede opwarmer zijn in dit voorseizoen. Deze keer echter moest ik door tijdgebrek en zomertijdperikelen de tocht zaterdagavond laat even snel in elkaar flansen en deed dat via knooppunten op de Online Fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Een fraaie site die de route aan de hand van ingegeven punten voor je berekent en ook direct exporteert naar een Garmin track. En zo gingen we dus zondagochtend om elf uur in Tilburg op weg met 39 waypoints in het apparaat. Voor de zekerheid had ik de 39 knooppunten ook op een blaadje genoteerd. Daarnaast hebben we ook nog gewone kaarten bij ons. Die dingen van papier.
Al snel bleek dat we de papieren kaarten uit de tas konden halen want het lukte niet om op de track te komen. De GPS-apparaten lijken weliswaar onfeilbaar tegenwoordig, de gebruikers zijn dat bepaald niet. We konden even geen wijs uit de vele menuutjes en knopjes. Maar na een toch aardige, niet geplande rondrit door Tilburg en langs het Wilhelminakanaal (achteraf viel het trouwens nog wel mee) kwamen we dankzij een knooppuntenbord via een shortcut gelukkig direct op punt 3 van de track en kon het feest beginnen. Laat ik vooropstellen dat het een geweldige rit was, door prachtige bossen en wijds land, afgewisseld met ludieke boerengehuchten en Brabantse dorpjes waar het gezellig druk was op de terrasjes. Maar toch liep de route hier en daar wat vreemd. Zo hebben de knooppuntenontwerpers schijnbaar weinig moeite met snelwegen. De opeenvolgende punten 39,40, en 41 onder Breda, in combinatie met een stuk LF13b, liet ons maar liefst 4(!) keer over de A58 klimmen. Bizar gewoon en niet bepaald plezierig. Voor de volgende rit dus maar weer terug naar handmatig plannen.
Maar goed, zoals gezegd was het een prima dag, knallende zon, weinig wind, koffie met appelgebak en verse slagroom op z’n Brabants, broodjes eten in de verstilde bossen, heerlijk slingeren over smalle onverharde bospaadjes en overal vriendelijke dagjesmensen. We reden zelfs een klein stukje nog door Belgie en schampten daar bij een kruispunt met kapelletje een eerdere rit die we door het buurland maakten. Hoewel de rit uitliep naar 94 km kwamen we om kwart over zes, een mooie tijd, aan bij Bergen op Zoom CS. Om kwart voor acht zat ik tevreden nagloeiend weer thuis aan de koffie. De volgende rit door Brabant zal niet lang op zich laten wachten denk ik, we willen de bloesemtocht vanaf Nijmegen namelijk nog eens rijden.