zaterdag 2 augustus 2008

Vlucht voor de regen


Voor vandaag had Frank een ritje Hoeksche Waard in gedachten, met het pontje van Hekelingen naar Nieuw Beijerland, een rondrit zoveel mogelijk langs het water in de Hoeksche Waard en terug via de Heijnenoordtunnel. We vertrokken om elf uur met stralend weer, blauwe lucht met schapewolkjes en een zeer aangename temperatuur. In het T-shirtje dus met de zonnebrillen op. Na de Spijkenisserbrug besloten we meteen linksaf te gaan om langs het water en rondom de Beerenplaat te rijden naar het pontje. We zagen en passant ook nog even de fietsenzaak van Kees van Dijk, gespecialiseerd in Koga's, waar wellicht de nieuwe Koga van de Adelaar vandaan gaat komen, de Road Champ of de Terraliner. De zaak is echter nog tot 12 augustus dicht i.v.m. vakantie. We reden trouwens nog even verkeerd hier en de eerste foute lus was meteen een feit. Eenmaal in de goede richting reden we behoorlijk ruim rondom Spijkenisse naar Hekelingen. Na het pontje namen we meteen een break in Nieuw-Beijerland bij een overdekt knooppuntenbankje (uniek voor de Hoeksche Waard, zie foto onder!). Hier trokken we ons plan en gingen op weg. We konden redelijk langs de kust blijven, maar steeds net niet helemaal langs het water. We reden overigens precies aan de andere kant van het water t.o.v. de rit van vorige week. Aan de andere kant lag de Bernisse.

Via Goudswaard, waar we even stopten in het haventje, reden we door naar Oudendijk en vervolgens Nieuwendijk. Hier kwamen we aan bij de afvaartplaats van het pontje naar eiland Tiengemeten. Leuk om dat eens te proberen in de nabije toekomst. Je kunt er niet fietsen, maar het schijnt een fantastisch natuurgebied te zijn. We reden naar het water langs een smal weggetje en daar stond een heel lange marmeren bank. Hier namen we een uitgebreide break met een broodje en genoten van het uitzicht op het Haringvliet. Schitterend plekje. Na de break ging het verder richting Numansdorp. De hele route verliep trouwens via prachtige fietspaden, je zou zo je SPN meenemen. Bij Numansdorp raadpleegden we weer even een knooppuntenbord en kozen vervolgens heel knap toch de verkeerde weg! Via een prive-weg kwamen we in een soort Kruiningergors voor de upper-class terecht. Het liep zo dood als een pier en omkeren was het devies. Een foute lus van maar liefst 4 km!

Eenmaal weer op de goede weg bemerkten we in de verte een enorm donkere lucht en inmiddels was de zon ook al grotendeels weg. Er werd flink overlegd onderweg, doorgaan of niet? We reden richting Strijen, maar dat haalden we toch niet. De dreiging werd echt serieus en er stond een dijk op ons te wachten van maar liefst 10 km. Dat durfden we niet aan, ondanks de regenjacks die we bij ons hadden. We bogen linksaf en besloten de snelste weg te zoeken naar de Heijnenoordtunnel. We reden nu vol met de wind mee en het ging erg hard. De regenlucht achtervolgde ons, maar de regen bleef toch uit. Via de knooppunten bereikten we redelijk soepel Westmaas en bij een tankstation in Mijnsheerenland stopten we om wat verse drankvoorraad in te slaan en een ijsje te nemen. De pomphouder vertelde ons dat het nog een kilometer of drie was naar de Heijnenoordtunnel en hier keken we echt van op, we hadden dus echt briljant gereden en in een vrij rechte lijn. We nuttigden het ijsje en de drank op een bankje bij de pompen en reden daarna snel weer door. Inderdaad bleek dat we binnen 4 km bij de tunnel waren. We reden door de koude tunnel en aan de andere kant bleek het nog steeds droog. We kozen vervolgens voor de route naar Barendrecht omdat Frank nog even bij zijn ouders langs wilde om een telefoonaansluiting te aktiveren. Bij de flat van zijn ouders namen we afscheid en reed ik door naar Smitshoek, Charloisse Lagendijk, Waalhaven en Pernis. Onderweg begon het steeds harder te druppelen en bij de Waalhaven trok ik toch even het regenjack aan. Op de Vondelingenweg ging het harder regenen, maar toen moest ik nog slechts een kilometertje of zo. Snel Pernis in dus en er stond 88,38 km op de teller. Jammer dat we de geplande rit niet konden afmaken, maar de Hoeksche Waard was weer erg mooi fietsen!


Geen opmerkingen:

Labbekakritje met bakkie in Delft

45 km