dinsdag 24 juni 2008

Respiro

Met wat korte ritjes is het totaal nu de 2000 genaderd en nog voor dit weekend hoop ik dat te halen, precies op de helft van het fietsjaar. In ieder geval vanavond op de fiets naar het werk! Vandaag na lang wikken en wegen, bladen doorspitten en wat advies van de lokale fietshandel (Even geen tijd om naar Cees Boer te gaan) een nieuw zadel gekocht, de Respiro van Selle Royal. Wordt verkocht onder het motto "Start cool, stay cool!". Het zadel heeft een ventilatiekanaal, hetgeen het zadel uitermate geschikt maakt voor warm weer (illustratief filmpje op de site van SR). Het zadeldek blijft ook koel als de fiets in de zon staat (tot 25 graden). Minder zweten is natuurlijk ook meer comfort. Verder is het zo ontworpen dat de druk niet langer op bepaalde zenuwuiteinden en aderen komt te liggen en het ontziet de prostaat. Altijd handig als je al een oude lul begint te worden :-) Het zadel is inmiddels gemonteerd en de rit van vanavond zal uitwijzen of het ook lekker rijdt, maar de echte test komt natuurlijk bij een langere 80 of 90+ tocht.

Tevens kocht ik een beter slot met ketting, de standaard Gazelle ketting voelt toch wat diefstalgevoelig aan. De fietsersbond testte in 2005 de Abus Steel-O-Chain 810 als beste, maar ik ben het met een aantal critici eens dat de sluiting een beetje Peppie en Kokkie aandoet. De kettingen zelf zijn tegenwoordig niet meer door te krijgen, dus zullen de fietsendieven zich juist meer gaan richten op de sluiting. Een citaatje: "Om de beste ketting - Abus Steel-O-Chain 810 - kapot te knippen is een kracht van 51 duizend newton nodig. Een doorsnee fietsendief kan met een betonschaar (van 60 cm) echter maximaal 10,9 duizend newton uitoefenen, mits hij alleen armkracht kan gebruiken. Voorwaarde is dus wel dat de ketting hoog bevestigd is aan de fiets en de vaste wereld (meer dan 50 cm van de grond). Want als de fietsendief de betonschaar op de grond kan leggen, kan hij met zijn lichaamsgewicht meer kracht zetten. Volgens de Fietsersbond is het dus - naast de aanschaf van een goed slot - ook belangrijk hóe je de fiets precies op slot zet. Een fietsslot moet je nooit op de grond laten bungelen."

Vanwege de betere sluiting heb ik toch maar gekozen voor een andere gigant, de Abus 8 KS, derde in de test van de Fietsersbond. Overigens verschillen de resultaten van de diverse testen nogal. De winnaar in de test van de Consumentenbond in de categorie ‘kettingsloten’ is de Kryptonite KRF2 CH100l. In de ranglijst van geharde kettingen van de Fietsersbond komt dit slot slechts op de zestiende plaats. Hij blijkt zo zacht als boter te zijn. En dit voor een zwaar kettingslot met schakels van bijna tien mm! Meerdere bronnen raadplegen via internet is altijd handig. Al met al was ik wel weer 80 euries lichter...

Geen opmerkingen:

Labbekakritje met bakkie in Delft

45 km