zondag 25 januari 2009

Corus


Ondanks het redelijk mooie weer vandaag geen fietstochtje maar een autotochtje met Frank en de Koot naar het Corus schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Gek genoeg was ik daar nog nooit geweest terwijl het toch het Wimbledon van het schaken is! Om even over 1 kwamen we aan en het was genieten al die schaakgekken en gekke schakers. De Grootmeesters worden steeds jonger lijkt het wel, je ziet een paar kinderen spelen tussen de borden en vraagt je af waarom ze door de arbiter niet achter de afzetting worden gejaagd, maar dat blijken dan de grootmeesters te zijn! Bizar.
Genieten was het wel van Chucky, die aan zet gewoon een klein half uurtje(!) wezenloos de zaal in staart, alsof er geen moeilijke stelling op het bord staat. Misschien zijn manier van nadenken. Hij won trouwens wel heel mooi. Moro ging er weer ongenadig af vandaag en bereikt het ene dieptepunt na het andere. Wel leuk om hem eens in actie te zien.
We deden ook nog even een fikse strandwandeling, fiks vanwege de wind en niet zozeer de afstand. Wijk aan Zee ligt wel mooi aan de Noord-Hollandse duinen natuurlijk als je maar niet teveel de richting van de rookpijpen van Corus opkijkt. Op het strand liep een piepklein vogeltje heel druk te fourageren. Hij rende steeds met de terugtrekkende golven mee en dan weer hard terug als er een nieuwe golf aankwam. Erg leuk ding, nooit gezien. Volgens Koot een Oeverloper, maar die blijken bij naspeuring op internet veel groter en anders gekleurd. Na lang zoeken vond ik hem dan toch, ik had ook een aantal foto's gemaakt van het beestje voor de zekerheid. Het blijkt de Drieteenstrandloper. Komt uit het hoge noorden en overwintert hier, maar broedt hier niet. Dat weten we dan ook weer.

Bij terugkomst deden we nog even de commentaarzaal aan, en ook die was echt afgeladen. Ik denk niet dat er veel toernooien zijn op de wereld met alleen al zo'n gevulde commentaarzaal. Wel leuk om weer eens de stem en de grapjes van Hort te horen. Jongsma is wat vermoeiender.
We moedigden natuurlijk ook even Filip Borst aan (foto) en Pia en nog een handvol bekenden en kwamen ook nog oud-Charlois kopman Hora Vlam tegen, die zich nog precies kon herinneren wat ik vroeger tegen hem speelde. Bij de boekenstand van Erika Sziva kocht ik nog een boek over de Najdorf als kadootje voor Piet Verheij, dat heeft hij hard nodig.
Om half vijf vertrokken we weer richting de Maasstad. Leuk middag geweest. Met dank aan Frank voor het rijden.

Geen opmerkingen:

Labbekakritje met bakkie in Delft

45 km