zondag 26 april 2009

Toch nog even


Gisteren voelde ik me brak en bleef lekker thuis. Ongetwijfeld de schuld van Cor de Wit. Frank ging in zijn eentje een rondje doen en heeft aardig rondgezworven geloof ik. Vandaag lag Frank dan ook uitgeteld te maffen toen ik hem mailde voor een klein rondje toen de lucht wat opklaarde en dus klom ik alleen op de fiets om toch nog ff wat kilometers door het cardiovasculair systeem te jagen. Het werd een simpel rondje Foppenplas-Schipluiden-en langs de Vlaardingse Vaart weer terug. Op de terugweg wel even door de nieuwe Wokkel natuurlijk (zie foto boven). Het was trouwens lekker druk op de paden en langs de Foppenplas ziet alles al mooi groen en geel en de vogeltjes zijn allemaal druk in de weer. Geen wind van betekenis, een lekker rondje dus, 35,5 km. Bij de tunnel stond de mededeling te knipperen dat de (brom)fietsers door de C-buis moesten, maar daar schonk ik geen aandacht aan, ik pik niets meer van die Rijkswaterstaat gasten. En natuurlijk deden nu de roltrappen het wel prima aan beide kanten…

zaterdag 25 april 2009

Het lukt niet meer…


Gisteren mocht ik mijn negende remise noteren in de interne van Charlois Europoort. Wederom echter was het een krankzinnige pot. Het lukt me alleen niet meer om ze winnend af te sluiten, het seizoen wankelt zo naar het einde. Tegen Cor de Wit speelde ik met zwart een puike opening, kwam reeds op zet 16 gewonnen te staan en kon dat eenvoudig uitbouwen tot een rampzalig verloren stelling voor Cor. Bovenstaand de situatie na zet 29.Th2-e2? Het ziet er allemaal desastreus uit voor wit. Rybka geeft al +4,5 voor zwart. Goed is hier 29…Lf3!, maar ook mijn 29…Ld6 is niks mis mee (nog steeds +3). Enkele zetten later echter ga ik in op verwikkelingen die Cor in zijn tijdnood probeert te scheppen en raak zelf de draad een beetje kwijt en ga te lang nadenken en meedoen met allerlei taktische geintjes. Met allebei nog minuten op de klok (terwijl ik aanvankelijk ruim voorstond op tijd) blunder ik een stuk weg. Met nog een minuutje op de klok voor de rest van de partij biedt Cor enkele zetten later remise aan, de winst had anders nog een aardig tijdje kunnen duren. Met de remise blijf ik tweede en kans op het kampioenschap houden (net als 9 anderen geloof ik), maar koploper Julian van Overdam zal in de handen wrijven want niet alleen speelde ik remise, titelverdediger Hans Uitenbroek verloor van Lendert van den Ouden. Mocht ik het kampioenschap op een halfje gaan missen dan zal deze partij nog wel even door mijn hoofd spoken…

De situatie in groep 1

dinsdag 21 april 2009

Choco!

Chocolademelk is niet alleen lekker maar ook nog eens te gebruiken als sportdrank vertellen onderzoekers ons. In een onderzoek uitgevoerd aan de Indiana University en gepubliceerd in 2006 in het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism blijkt dat wielrenners bij fikse inspanning sneller herstellen na chocomel gedronken te hebben in plaats van Sportdrank. De studie is voor een deel betaald door de melkindustrie die wilde laten zien dat melk goed voor ons is.
In de studie heeft men 9 vrouwelijke goed getrainde wielrenners laten fietsen totdat ze totaal leeg waren.(op 3 verschillende dagen) Hierna mochten ze 4 uur rusten om wederom te fietsen tot ze uitgeput waren.  Tijdens de rustfase dronken de wielrensters low-vet chocolademelk, Gatorade (sportdrank) of EnduroxR4 (koohydratendrank). De Endurox had evenveel koolhydraten als de chocomel.  Tijdens het tweede rondje bleken de wielrensters die de chocolademelk gedronken hadden 50% langer te kunnen fietsen dan degene die de Endurox hadden gedronken en ongeveer even lang als met de Gatorade.
Vreemd genoeg waren de resultaten met het carbo drankje dus een stuk slechter. Men denkt dat chocolademelk een optimale ratio van koolhydraten en proteine (eiwitten) heeft. Dit is nodig na fikse inspanning om de spieren weer te herladen.

Hier staat het onderzoek online.

maandag 20 april 2009

Brabantse bloesempracht in ongekende klassieker



Het komt niet vaak voor, maar hier zit ik achter een toetsenbord vol met toetsen en ik heb geen idee hoe de rit van gisteren te beschrijven. Om de rit van a-z na te vertellen zou een lap tekst vergen die niemand helemaal gaat nalezen. Het was een rit zoals we die nog niet eerder hebben gereden, met zoveel verschillende aspecten dat het gewoon alle verbeelding tart. Daarom maar een poging tot een opsomming van gebeurtenissen.

Ik had Frank vrijdag gemaild met een voorstel tot een rit van Nijmegen naar Breda. In een vrij rechte lijn gaf Google Maps een afstand aan van 97 km, ik mailde Frank dat we moesten rekenen op zeker 100+ en wellicht zelfs 120, omdat rechte lijnen bij het fietsen niet bestaan. Voor mijn persoontje werd het uiteindelijk 143 km! Het was een fantastische rit, het werd een slijtageslag, het werd iets dat we nooit zullen vergeten en met enige aanpassingen is het een klassieker die we de komende jaren zeker nog een paar keer gaan doen.



Ik had de rit uitgezet aan de hand van diverse kaarten met knooppunten en met gebruik van Mapsource en gedownloade knooppuntkaarten van gpstracks.nl. Ik kwam op 53 knooppunten die we moesten volgen om in Breda te komen. Hierbij hield ik voornamelijk mooie gebieden aan met veel groen, heide, duin en water. De uitdaging: kun je in Nederland een 100+ rit rijden zonder een moment prachtige natuur te verlaten, zonder al te veel verkeer tegen te komen en zonder je een moment te vervelen. We hadden er een hard hoofd in want bij al onze tochten tot nu toe zat altijd wel een vervelend stuk wat je moest passeren om ergens te komen of een vervelend stuk om weer naar huis te komen. Na gisteren echter kunnen de boekjes worden herschreven. Nog nooit zoiets meegemaakt. Een dikke 130 km door puur natuurschoon, de meest prachtige en afwisselende paden, verpletterende stilte met alleen het gefluit van vogels en een enorme diversiteit in landschap. Zon, bloesem, bos, duin, heide, rivieren, Brabantse gemoedelijkheid, deze opsomming komt helaas niet in de buurt van wat we hebben meegemaakt.



Het vergde na aankomst met de trein in Nijmegen slechts luttele kilometers om in de bossen te komen nabij de Heilige Land Stichting. Van dat punt af tot aan het einde, 130 km verder, bij Gilze-Rijen waar we doodvermoeid de trein namen (Breda werd net niet gehaald) was een lang natuurpad. Onderweg achtereenvolgens de Mookerheide, de Heeswijkse Kampen, de Kraaijenbergse Plassen, de Gasselse heide, de Reekse heide, Natuurpak Maashorst, de Heeswijksche Bosschen, de Vughtse Heide en bossen, De IJzeren Man nabij Vught, en dan de fantastische Loonse en Drunense Duinen, de bossen rond de Efteling en ten slotte via een prachtige serie paden door bosjes rond Dongen naar Gilze-Rijen en daar de trein naar huis, waar ik tegen elf uur ‘s avonds aankwam (!) na te zijn vertrokken met de trein van kwart over acht ‘s morgens.



Behalve het natuurschoon waren er ook pannekoeken, koffie met likeur en gebak, Brabantse vriendelijkheid overal, heel aparte kapelletjes langs de wegen met brandende kaarsjes, een wandelaarster met hongerklop die ik nog net kon redden met mijn laatste boterham met sategehakt, en wat heel erg opviel: nauwelijks verkeer. Zelden hebben we zo ongestoord kunnen doorfietsen, we hebben een enkele keer een snelweg over moeten steken, maar zelfs dan ging dat via een soort natuurviaduct en in no time waren we weer terug in de stilte. Deze 53 knooppunten zullen worden gekoesterd en met wat kleine aanpassingen hebben we een wereldrit. Verwijderd wordt slechts het afzien van de laatste kilometers na Kaatsheuvel, waar we tegen beter weten in (mijn schuld) onnodig om reden. Bij sommige natuurgebieden hadden we nog dieper er in kunnen gaan, maar dat komt allemaal nog wel. Deze vergeten we niet snel en zal worden ingelijst als een van de allermooiste tot nu toe.


Lees ook het verslag van Frank met de routekaart.

dinsdag 14 april 2009

Het is weer raak

Gisteren een bezoekje aan Koot om de benen wat los te fietsen van de inspanning van zondag. Op de heenweg bleek de roltrap omhoog van de Beneluxtunnel aan de noordzijde weer eens kapot. Lange rijen op deze tweede Paasdag dus voor de lift, daar kunnen namelijk maar vier fietsers tegelijk in. Dat werd een nummertje trekken. Omdat de lift voortdurend op en neer moest met vier mensen en soms ook scooters (en boven stonden uiteraard ook mensen die naar beneden moesten!) had ik al zo’n voorgevoel dat die het niet lang zou gaan houden. Op de terugweg van Koot stond er dan ook een busje van Rijkswaterstaat om de inderdaad kapotte lift te repareren.

Vandaag moest ik wat tuinspullen halen bij Praxis Marconiplein en gezien het mooie weer ging ik ook weer even op de fiets om wat extra km’s te maken. Aan mijn kant van de tunnel hing reeds een plakkaat “Lift Noordzijde kapot”. De servicetunnel stond niet open zo te zien. Tegen beter weten in ging ik dan toch maar door de gewone tunnel omdat er geen vermelding stond over kapotte roltrappen. Stom dus, want aan de andere kant bleek ook de roltrap omhoog natuurlijk nog steeds kapot. De lift was inmiddels compleet door zijn voegen gezakt zo te zien en stond met alle ledjes op rood flink te piepen. Bij de kapotte roltrap stond een oude man met fiets hulpeloos naar boven te kijken. Ik drukte nog even op de intercom om de zaak te melden, maar na vijf minuten luisteren naar “U wordt zo doorverbonden”, bleef er niks anders over dan eerst de oude man helpen om zijn fiets omhoog te krijgen via de kapotte roltrap en daarna ook nog even mijn eigen fiets. Toen was ik zelf behoorlijk kapot en moest even bijkomen in het zonnetje. Wat een drama toch steeds weer. Ook de nieuwe metalen paaltjes voor de roltrappen zijn al aardig losgewrikt inmiddels en staan op omvallen. Hilarisch gewoon. Op de terugweg stond er weer een wagentje van Rijkswaterstaat met moeilijk kijkende reparateurs. Ik stak nog net niet mijn middelvinger op. In de tunnel kwamen diverse scooters en fietsers mij tegemoet, ook die gingen er schijnbaar van uit dat op z’n minst de roltrap aan de noordzijde wel zou werken.

Kost wat zo’n tunnel, maar dan heb je ook niks.

zondag 12 april 2009

Weer op bekend terrein

Na het mindere ritje op Goede Vrijdag werd er zaterdag in de tuin gewerkt. Vandaag namen we geen risico en gezien de NO wind werd een ritje naar het ZW gepland en wel op bekend terrein, de Alblasserwaard. Daar kun je je geen buil aan vallen. We namen de trein naar Utrecht CS, vrij laat trouwens, en reden door Nieuwegein richting de Lek. Dit ging verrassend snel en lekker en zonder enig probleem. Langs de Lek na een drinkstop naar Lopik en daar het pontje naar Ameide genomen. Leuk pontje en weer een aanwinst voor ons pontjesarchief. Vanuit Ameide stippelden we een route uit door de Alblasserwaard die zou gaan uitkomen bij Theetuin de Winde, onze favoriete pauzestek. Zoveel mogelijk met de wind mee reden we door de reeds aardig groene omgeving. De natuur is nog niet zo ontploft als vorig jaar april toen we er waren, ik denk dat we nog een paar weekjes moeten wachten. Eind april gaan we nog eens kijken. Bij Theetuin de Winde werden we natuurlijk direct herkend als “de schakers” en genoten we weer van de heerlijke koffie met appeltaart. We wisten toen al dat we de laatste waterbus naar Rotterdam niet zouden gaan halen en ter plekke werd besloten om dan maar naar huis te fietsen. Geen lichte opgave als je er al 50 op hebt zitten. Daarom namen we de meest directe weg naar Alblasserdam en na de brug was het toen nog 25 km naar huis. Nabij Barendrecht nam ik afscheid van Frank, die ging door de Maastunnel, en ik ploeterde tegen de ietwat gedraaide wind in via Smitshoek en de Waalhaven naar huis en bereikte daar de 96 km. Een lekker tochtje om de gedeeltelijke mislukking van vrijdag weg te spoelen. Vreemd genoeg weinig gespot, behalve op het laatste stuk voor Barendrecht weer een roofvogel die langdurig rondcirkelde.


Lees Franks verslag met routekaart.

zaterdag 11 april 2009

Narrenrit


Goede Vrijdag lijkt de mooiste dag van het Paasweekend te worden en dus plannen we een fikse rit en vertrekken al vroeg met de trein richting Nieuw-Vennep. We gaan deze keer een kant en klare rit rijden die we vinden op gpstracks.nl, een plassenroute van 107 km met als start- en eindpunt Nieuw-Vennep. Een nieuwe ervaring, we hoeven eigenlijk weinig meer te doen dan fietsen, genieten en de GPS volgen. De beschrijving van de rit belooft veel: “Een fietstocht vanuit Nieuw-Vennep richting Leimuiden, Nieuwveen, Wilnis naar de Vinkeveense Plassen. Via Loenen naar de Loosdrechtse Plassen, Kortehoefse Plassen en de Ankerveense Plassen. Daarna via Abcoude naar Aalsmeer en weer terug naar Nieuw-Vennep.”  We maken meteen na het verlaten van de trein al de fout (achteraf gezien dan) om de rit verkeerd om te rijden. Het eerste stuk is nu bepaald niet mooi, langs drukke verkeersaders, met constant laag overscherende vliegtuigen en nog weinig natuur. Dat blijft zo tot aan de Westeinderplassen. Het enige “hoogtepunt” is de passage van het hoofdkwartier van Endemol nabij Aalsmeer.

Dan gaan we toch wat mooiere omgevingen krijgen nabij Uithoorn, maar de pittige tegenwind heeft ons inmiddels al aardig gesloopt. We halen met moeite Driemond en Weesp en als we een bordje “Muiden 4 km” zien besluiten we direct om de track maar de track te laten en toch nog een echt hoogtepunt mee te pikken, een bezoekje aan het Muiderslot. Eindelijk ervaren we nu ook een windje mee. Inderdaad is het plaatsje Muiden een verademing. Veel volk op de been in de vele horecatenten en het haventje ligt vol met de meest bizarre luxe jachten. Het Muiderslot doemt op en is heel imposant. We kopen kaartjes met rondleiding en lopen eerst zelf nog wat rond in het kasteel. Erg sfeervol, maar op de een of andere manier minder indrukwekkend dan Loevestein vinden we beide. Wel fraaie uitzichten op het IJsselmeer en fort Pampus. De rondleiding begint en een studentje met witte handschoentjes aan leidt ons door vertrekken die niet vrij toegankelijk zijn i.v.m. 500 jaar oude meubelen en andere kostbare zaken. De groep bestaat merendeels uit buitenlanders en is erg onrustig met veel drukke kinderen er bij. Het studentje bakt er vrij weinig van en kan ook geen orde houden. Na een dik half uur is het gelukkig voorbij en we lopen nog wat rond, nemen de ridderroute van 83 treden omhoog in een toren en Frank neemt ook nog een foto van mij in een narrenkostuum (niet geschikt voor publicatie!), dat past ergens wel bij deze rit.

We pikken ook nog een rondje mee door de tuinen en schieten vele foto’s van het kasteel. Om vijf uur hebben we genoeg en fietsen verder. De route gaat nu naar Amsterdam. We rijden langs enorme Vinex-gebieden, Haveneiland West en Steigereiland (de namen alleen al). Het weer wordt minder en als we Amsterdam Centrum naderen vallen er plots grote druppels. De wolken beloven ook niet veel goeds en we besluiten gewoon de trein te pakken bij CS. Om even over zeven verlaten we het Amsterdamse en een uurtje later glijden we Schiedam CS weer binnen. Ik rijd nog even met Frank mee om wat fietsspullen te pakken die we voor de rit hadden ingeslagen bij de Aldi en neem daarna de tunnel naar huis. Met 84 km klok ik toch nog een aardige afstand. Geen geweldige rit vandaag, het Muiderslot maakte het nog enigszins goed. De ritjes op gpstracks.nl dienen beter gescreend te worden.


Lees ook het verslag van Frank met routekaart.

maandag 6 april 2009

Duinen, Kikkers, Raubfisch und Adler


Na de rustdag van zaterdag waren Frank en ik er weer helemaal klaar voor op zondag. Het weer liet het ook niet afweten en dus vertrokken we om kwart over elf vanaf Schiedam CS naar Haarlem Aerdenhout voor een tochtje door de duinen. Deze keer niet zoals voorgaande keren om naar beneden te zakken, maar we gingen nu naar het noorden, met de bedoeling om ergens ter hoogte van Bergen af te slaan naar Alkmaar en daar de trein naar huis te nemen. Onderweg prachtige gebieden natuurlijk, waaronder de Kennemerduinen. Nadat we waren uitgestapt in Haarlem reden we eerst dezelfde route als laatst richting Zandvoort, en halfverwege sloegen we ook weer af de duinen in en reden om het circuit van Zandvoort naar Bloemendaal. Op dit stukje werd trouwens weer een mooie buizerd gespot! Het kan niet op met de roofvogels dit jaar.

Bij Bloemendaal aan Zee reden we dan de Kennemerduinen in. De zon scheen lekker, al was het de hele dag geen weer om je jas uit te trekken. Na een korte stop en fotoshoot bij een beach resort waar het al aardig druk was ging het dieper en dieper dit prachtige gebied in. Dit zijn zonder meer de mooiste duinen van Nederland en menige duintop werd dan ook beklommen voor het immense uitzicht en natuurlijk om mooie pano’s te schieten. Frank "schoot" nog wat grazende hooglanders (zie foto onder, je ziet dat beest links denken: "wat moet die gozer midden in mijn etensbak!"). En ook hier zagen we weer na enige tijd twee buizerds die een fraai (balts)dansje in de lucht uitvoerden. Ik kon ze met mijn kijker (vergroot 12x) goed volgen. Toen er een vlak boven ons zweefde stopte er achter mij een duits gezinnetje om het schouwspel ook te bekijken. Ik hoorde de man zeggen “Adler!”. Eerste dacht ik dat hij mij herkende, misschien is deze weblog ook al bekend in Duitsland, maar hij bedoelde de buizerd helaas. Bij duitsers is een roofvogel al snel een Adler natuurlijk :-) Erg veel duitsers langs de kust gisteren trouwens.



Na dit adembenemende gebied reden we door naar IJmuiden en namen het pontje naar de overkant en via Wijk aan Zee, waar we even licht verkeerd reden (maar toch even langs de Moriaan gereden!), kwamen we aan bij het Noordhollands Duinreservaat. Ook al heel mooi, sommige stukken lijken meer op de Veluwe dan op duinen. Het is meer afwisselend vergeleken met de Kennemerduinen, meer (zand)vlaktes, vogelplassen en zelfs bos. Het mooiste stuk hier wat mij betreft was over de zeer lange Van Oldenborghweg. Hier rijd je tussen vele watertjes door en er is van alles te zien. Eerst kwamen we een fraai aalscholvereiland tegen, met talloze vogels op de nesten, te bewonderen middels een vogelkijkhut. Aanzienlijk dichterbij dan b.v. de aalscholvers bij de Ackerdijkse plassen. Volgens de infoborden zitten hier ook ijsvogels. Even verderop stapten we af bij een mooi waterrijk gebied met fraaie rietkragen en daar zagen we de eerste kikkers van het seizoen, die druk met elkaar bezig waren en dus niet echt schuw waren (zie foto boven). In hetzelfde watertje schoot een enorme snoek weg die we later stil zagen liggen tussen het riet. Verder was er nergens vis te bespeuren dus waar hij van leeft? Of eten snoeken ook kikkers?  Een ouder duits echtpaar dat ook even een break nam vertelde mij hoe dit gebied de laatste jaren veranderd was met allerlei nieuw aangelegde watertjes en doorgangetjes. Ik wees ze nog even op de “Raubfisch” die er nog steeds mooi lag en die ze bewonderend bekeken. Na deze opfriscursus duits stapten we weer op en reden door, waarbij nog diverse malen werd gestopt, gelopen en geklommen.

De Van Oldenborghweg bracht ons helemaal naar Egmond aan Zee, werkelijk 1 heerlijk lang stuk fietsen. Bij Egmond aan Zee beklommen we nog een of andere berg (naam even kwijt) en daarna reden we ook de badplaats zelf nog even in voor een klein ommetje en fotoshoot bij de vuurtoren.


Dit was nieuw terrein voor ons langs deze kust waar we toch ooit de LF1 gereden hebben. Onderweg kwamen we dan ook vele bekende stukken tegen, die we ook in 2007 hebben gereden op weg naar Den Helder. Inmiddels werd het al aan de late kant en begon het ook al wat kouder te worden en besloten we linea recta naar Alkmaar te rijden en niet meer naar Bergen aan Zee te gaan. Toen we echter op 8 km van Alkmaar zaten en de wind duidelijk was gedraaid en nu vanuit het noorden kwam, zag Frank een bordje “Haarlem 28 km”. Hij keek mij aan met zo’n blik van: gaan we tegen de wind in 8 km naar Alkmaar of pakken we gewoon Bob-den-Uylend die 28 km naar Haarlem en daar de trein. Scheelt ook weer een overstap. Onnodig te zeggen hoe dat afliep natuurlijk en voor ik het wist reden we met een dikke 25 in het uur naar Haarlem. Pas na enige tijd merkte ik dat de benen, die de hele dag sowieso al niet zo geweldig waren, toch begonnen te protesteren tegen dit straffe tempo. Maar na een korte rustperiode in een bushokje ging het wel weer en even na achten reden we Haarlem binnen en pikten de trein van half negen naar Schiedam CS. Een mooi rondje Haarlem dus op deze manier. In Schiedam nam ik lekker de metro naar huis, en desondanks scoorde ik een fraaie 92 km! Hiermee is de eerste 1000 van 2009 een feit en sta ik zelfs al voor op de eindstand van april 2008 en het is pas begin april! Moet niet gekker worden. Het was een mooi (200+ km!)weekend.


Lees ook het verslag van Frank met de routekaart van deze rit.

vrijdag 3 april 2009

Klassieker in april!


Vandaag, op deze prachtige zonnige dag, werd zowaar de eerste klassieker van het jaar gereden en dat op 3 april! Een klassieker, nog even voor de duidelijkheid, is een rit van 120+ km, er staat nog 1 langere afstand apart in ons boekje, de 160+ oftewel de "Hors Catégorie". De enige hiervan die ik ooit reed was naar Den Helder, toen haalde ik de 174 km. Vorig jaar werd de eerste 120+ klassieker pas in mei gereden, toen met Hans van Calmthout. Het toeval wil dat de eerste klassieker van 2009 hetzelfde rondje is geworden als vorig jaar met Hans, namelijk het rondje Voorne Putten/Goeree Overflakkee/Hoeksche Waard en weer naar huis. Bijna exact hetzelfde rondje alleen nu met Frank en nu in tegengestelde richting.

Frank had speciaal vrij genomen omdat dit de mooiste dag van de week beloofde te worden en ik had al vrij. We kregen er beide geen spijt van! Al om negen uur vertrokken we vanaf de Beneluxtunnel aan mijn kant. Via Hoogvliet en Spijkenisse reden we het trambaanpad op, om halfverwege af te slaan bij de Bernisse. Natuurlijk wilden we de kans om weer eens lekker te rijden op de Zeedijk naar Hellevoetsluis niet voorbij laten gaan! De wind was minimaal, we kwamen nauwelijks andere fietsers tegen op deze werkdag en de zon begon steeds lekkerder te schijnen. Op de Zeedijk namen we een eerste break en genoten van het uitzicht over de nog wat heiige Haringvliet. Na Hellevoet, waar we wat extra kilometers maakten met een rondje haven, reden we langs de lepelaarkolonie die helaas even niet thuis was. Nul, zero. Slechts ganzen vandaag, heel veel ganzen, brandganzen om precies te zijn. Waarom er momenteel zoveel zijn is een raadsel, misschien zijn ze op doortocht? In deze getale heb ik ze nog nooit hier gezien. Op de site van de vogelbescherming lezen we: “Sinds 1984 is de brandgans broedvogel in Nederland en de aantallen zijn sindsdien bijna alleen maar toegenomen. In de periode 1997-2000 werden 750 - 1100 paren geteld.” Beetje vreemd verhaal want we hebben er vandaag alleen al duizenden gezien! Dat moet dan wel erg explosief gegroeid zijn.

Via de Haringvlietbrug reden we Goeree op en eigenlijk waren we tot aan dit moment nog van plan om naar Ouddorp te fietsen, en van daar door naar de Brouwersdam en wellicht Renesse. Het alternatief waar Frank bij het vertrek al mee kwam trok ons toch meer en we besloten ter plekke om Zeeland nog even met rust te laten en een rondje Goeree Overflakkee te doen. Ook Frank had dit rondje al eens eerder gedaan, in zijn eentje, en had er ook wel weer eens zin in. En zo reden we dus na een tijdje Stellendam in (foto onder), na eerst nog even bij de haven bij een zeer irritant eettentje wat voorraad te hebben ingeslagen.


Na Stellendam reden we volgens de knooppuntenbordjes verder en zo langs de Plaat van Scheelhoek, en ook hier weer heel veel brandganzen. Hierna door naar Dirksland, alwaar het pittoreske schutkeersluisje ons opwachtte, de Dirklandse Sas. Hier namen we een lange break, genoten van de oorverdovende stilte en namen vele foto’s. Een heel fraai stukje historie.

Verder over de Kraaijenstijnse Dijk naar Middelharnis. Hier een tegenvallertje, het beroemde sluisovergangetje dat je zelf kunt bedienen was afgesloten door bouwwerkzaamheden. Hierdoor moesten we flink omrijden door Middelharnis heen en weer terug naar het havenhoofd. Ook hier weer een lekkere break in het zonnetje onder de metalen palmboom. Het Haringvliet lag er bij als een biljartlaken, schitterend. Hierna volgde uiteraard de mooie rit over de dijk bij de van Pallandtweg met de windmolens, daarna door over de Zeedijk naar Stad aan het Haringvliet. Prachtige stukken hier en al snel zaten we in Den Bommel en roken we reeds het volgende ijkpunt, het knooppunt Hellegatsplein. Nog steeds waren we lekker fit en fris en dat was zeker te danken aan de ruime breaks die we namen met voldoende vocht en vast voedsel. Inmiddels reed Frank al een tijd in zijn overhemdje en ik had ook al mijn jas uitgetrokken om wat bij te bruinen. Het was een heerlijke dag. Nabij het Hellegatsplein zat Frank al bijna aan de 100! We namen hier weer een break bij eettent de Banaan, met een drankje en een welverdiend ijsje. Tijd voor de oversteek naar de Hoeksche Waard. Dat werd wel even flink klimmen om over het Haringvliet te komen. Daarna de afdaling en toen nam Frank’s GPS het over want we wilden inmiddels toch een een beetje snel op huis aan zonder onnodige lussen te maken.

De GPS faalde niet en bracht ons via Klaaswaal, Westmaas en Mijnsheerenland in no time naar de Heinenoordtunnel. Ook hier weer een break en tijdens het broodje en drankje zagen we al vanaf een bankje dat zowel de roltrappen naar beneden als ook de lift het nog steeds niet deden en dus moesten we weer door de boerentractortunnel. Hier vergaten we eventjes ons jack weer aan te doen met als gevolg dat we met ijspegels aan de neus de tunnel weer uitkwamen. Caramba wat een kou! Gelukkig deed aan de andere kant de lift het weer wel. Bovengekomen reden we rond de tunnelingang aan de achterkant en zo langs de Maas richting Rhoon. Voor mij in totaal nog zo’n 15 km te gaan, voor Frank nog meer dan 20. We zaten er beide wel wat doorheen en dat werd erger toen we merkten dat de wind was gedraaid en nu redelijk west stond, zodat we er tegenin mochten ploeteren. Op de automatische piloot haalden we Rhoon, reden via Intratuin achterom naar het Distripark en namen daar een laatste korte break. De laatste ruk naar Pernis ging in een roes en ik was toch wel even blij weer thuis te zijn. Frank moest toen nog door de tunnel naar huis… Maar we kwamen natuurlijk wel thuis met een zeer voldaan gevoel, de eerste klassieker is een feit! In mijn geval werd het 126 km! Morgen toch maar even rusten….


Lees ook het verslag van Frank met de routekaart en meer foto's.

Labbekakritje met bakkie in Delft

45 km