zaterdag 11 april 2009

Narrenrit


Goede Vrijdag lijkt de mooiste dag van het Paasweekend te worden en dus plannen we een fikse rit en vertrekken al vroeg met de trein richting Nieuw-Vennep. We gaan deze keer een kant en klare rit rijden die we vinden op gpstracks.nl, een plassenroute van 107 km met als start- en eindpunt Nieuw-Vennep. Een nieuwe ervaring, we hoeven eigenlijk weinig meer te doen dan fietsen, genieten en de GPS volgen. De beschrijving van de rit belooft veel: “Een fietstocht vanuit Nieuw-Vennep richting Leimuiden, Nieuwveen, Wilnis naar de Vinkeveense Plassen. Via Loenen naar de Loosdrechtse Plassen, Kortehoefse Plassen en de Ankerveense Plassen. Daarna via Abcoude naar Aalsmeer en weer terug naar Nieuw-Vennep.”  We maken meteen na het verlaten van de trein al de fout (achteraf gezien dan) om de rit verkeerd om te rijden. Het eerste stuk is nu bepaald niet mooi, langs drukke verkeersaders, met constant laag overscherende vliegtuigen en nog weinig natuur. Dat blijft zo tot aan de Westeinderplassen. Het enige “hoogtepunt” is de passage van het hoofdkwartier van Endemol nabij Aalsmeer.

Dan gaan we toch wat mooiere omgevingen krijgen nabij Uithoorn, maar de pittige tegenwind heeft ons inmiddels al aardig gesloopt. We halen met moeite Driemond en Weesp en als we een bordje “Muiden 4 km” zien besluiten we direct om de track maar de track te laten en toch nog een echt hoogtepunt mee te pikken, een bezoekje aan het Muiderslot. Eindelijk ervaren we nu ook een windje mee. Inderdaad is het plaatsje Muiden een verademing. Veel volk op de been in de vele horecatenten en het haventje ligt vol met de meest bizarre luxe jachten. Het Muiderslot doemt op en is heel imposant. We kopen kaartjes met rondleiding en lopen eerst zelf nog wat rond in het kasteel. Erg sfeervol, maar op de een of andere manier minder indrukwekkend dan Loevestein vinden we beide. Wel fraaie uitzichten op het IJsselmeer en fort Pampus. De rondleiding begint en een studentje met witte handschoentjes aan leidt ons door vertrekken die niet vrij toegankelijk zijn i.v.m. 500 jaar oude meubelen en andere kostbare zaken. De groep bestaat merendeels uit buitenlanders en is erg onrustig met veel drukke kinderen er bij. Het studentje bakt er vrij weinig van en kan ook geen orde houden. Na een dik half uur is het gelukkig voorbij en we lopen nog wat rond, nemen de ridderroute van 83 treden omhoog in een toren en Frank neemt ook nog een foto van mij in een narrenkostuum (niet geschikt voor publicatie!), dat past ergens wel bij deze rit.

We pikken ook nog een rondje mee door de tuinen en schieten vele foto’s van het kasteel. Om vijf uur hebben we genoeg en fietsen verder. De route gaat nu naar Amsterdam. We rijden langs enorme Vinex-gebieden, Haveneiland West en Steigereiland (de namen alleen al). Het weer wordt minder en als we Amsterdam Centrum naderen vallen er plots grote druppels. De wolken beloven ook niet veel goeds en we besluiten gewoon de trein te pakken bij CS. Om even over zeven verlaten we het Amsterdamse en een uurtje later glijden we Schiedam CS weer binnen. Ik rijd nog even met Frank mee om wat fietsspullen te pakken die we voor de rit hadden ingeslagen bij de Aldi en neem daarna de tunnel naar huis. Met 84 km klok ik toch nog een aardige afstand. Geen geweldige rit vandaag, het Muiderslot maakte het nog enigszins goed. De ritjes op gpstracks.nl dienen beter gescreend te worden.


Lees ook het verslag van Frank met routekaart.

Geen opmerkingen:

Labbekakritje met bakkie in Delft

45 km